Размисли

Винаги ме учудва как интелигентни хора (поради липса на по-добра и описателна дума), понякога изричат неща, които могат рязко да променят отношението ми към тях (въпреки, че да речем се познаваме от еди-колко-си-време или казаното е било малко или много на майтап).
Днес например ми се случи да чуя няколко пъти забележка по отношение на циганите и чернокожите все от хора, които смятам за образовани (разбирай чели са повече книги от колкото има в материала до 12 клас). Като начало в името “циганин” няма нищо срамно или обидно. Ако те искат да се наричат така или някои друг иска да ги нарича по друг начин това е тяхно/негово право, разбира се. За чернокожите – дали е чернокож или негър, за мен все си е обидно. Защо на белите не им викат “белокожите”. Човек се ражда на едно място и избира да живее на друго място. По това трябва да се определя как се нарича. Не може да наричаш цяла група от обществото – “чернокожи”. Това означава да ги делиш по цвят на кожата, което освен, че е тъпо, не индикира нищо.
Докато съществуват подобни думи – “чернокожи”, “цигани”, “роми” ще има и расизъм. Докато има расизъм, ще ги има и тези думички и обидното отношение, което произлиза от тях. Така, че кое първо да елиминираме?

П.С. Както винаги поста подлежи на коментари, от които мога да си извадя поука и/или евентуално да си променя мнението за определни неща.

П.П.С. Някои думички или термини може да са повлияни от професионалното ми поприще.